
 

 
 

 

 
 

 

 

 

GT.COM U.S. member firm of Grant Thornton International Ltd   

 

 

Via Email to director@fasb.org 

 

Re: File Reference No. 2020-800 

Dear Ms. Salo: 

Grant Thornton LLP appreciates the opportunity to comment on proposed Accounting 
Standards Update (ASU), Issuer’s Accounting for Certain Modifications or Exchanges 
of Freestanding Equity-Classified Forwards and Options – a consensus of the 
Emerging Issues Task Force. 

We appreciate the Board’s efforts to address diversity in accounting for modifications 
or exchanges of freestanding equity-classified forwards and options by developing a 
framework that relies on the economic substance of the modification or exchange. We 
agree that that the proposed amendments will reduce diversity and will lead to 
consistent financial reporting for modifications or exchanges of such instruments. 

Our responses to the questions for respondents follow. 

Overall 

Question 1: Do you agree that the amendments in this proposed Update should 
apply to freestanding equity-classified forwards and options that remain equity 
classified after modification or exchange and are not within the scope of Topic 
718 or accounted for as derivatives under Topic 815? Why or why not? 

Yes, we agree that the guidance in the proposed ASU should apply to freestanding 
equity-classified forwards and options that remain equity-classified after modification 
or exchange and are not within the scope of Topic 718 or accounted for as derivatives 
under Topic 815.  

ASC 718 already includes guidance on modifications and exchanges for instruments 
within its scope and instruments that are accounted for as derivatives under ASC 815 
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are measured at fair value each reporting period - we are not aware of diversity in 
practice in accounting for such instruments.  

However, we believe that the Board should clarify the accounting for purchased 
instruments as explained in our response to question 4 below. 

Question 2: Do you agree that an issuer should recognize the effect of a 
modification or an exchange of a freestanding equity-classified forward or 
option on the basis of the substance of the transaction as described in 
paragraph 815-40-35-17? Why or why not? 

Yes, we agree that the issuer of a freestanding equity-classified forward or option 
should recognize the effect of a modification or an exchange on the basis of the 
substance of the transaction. We agree with the Board’s conclusion that the 
accounting for a modification or exchange of a freestanding equity-classified forward 
or option should not differ from a transaction where cash is paid to achieve a similar 
economic outcome by the issuer. In other words, the form of consideration should not 
result in different accounting. 

Question 3: For modifications or exchanges of freestanding equity-classified 
forwards and options that are within the scope of the proposed amendments, 
an issuer would not recognize the effect of a modification or an exchange that 
results in a reduction in the fair value of that instrument (similar to the share-
based payment model in Topic 718). Do you agree with that accounting? Why or 
why not? 

We do not believe that for modifications or exchanges of freestanding equity-classified 
forwards and options, an issuer should not recognize the effect of a modification or an 
exchange that results in a reduction in the fair value of that instrument in all 
circumstances. We believe that the proposed guidance should apply to both 
increases and decreases in fair value of the instrument, if the modification or 
exchange of the instrument is directly attributable to an equity issuance, debt 
origination, debt modification, or exchange transactions addressed by other Topics 
(for example, transactions with customers), unless a Topic explicitly requires 
decreases to not be recognized (for example, ASC 718). We believe that transactions 
that result in a decrease in the fair value of the instrument should be accounted for 
similar to transactions where the issuer receives cash (or a reduced fee). For 
example, the guidance in ASC 470-50-40-12 and 470-50-40-17 requires 
consideration of both the amounts paid by the debtor to the creditor and the amounts 
received by the debtor from the creditor.   

However, we agree that transactions within the scope of the proposed guidance in 
ASC 815-40-35-17(d) (that is, transactions not within the scope of other Topics) 
should be limited to those that involve an increase in the fair value of the instrument. 

Question 4: Are the proposed amendments operable, including for situations in 
which the substance of the transaction includes multiple elements (for example, 
debt financing and equity financing)? If not, what changes do you recommend 
and why? 



 

 

 

 

We believe that the guidance in the proposed ASU is operable for written options and 
forwards, however we do not believe that the proposed guidance will be operable for 
purchased equity-classified instruments, such as purchased call options (unless the 
Board decides to change the recognition to both increases and decreases, as 
discussed in our response to question 3 above). The proposed ASU requires an 
issuer to recognize only an increase in the fair value upon modification or exchange, 
which would result in the issuer recognizing only economic benefits from a 
modification or an exchange of a purchased instrument. This would be inconsistent 
with the intent of Board in the proposed ASU and also inconsistent with the ASC 718 
model on recognizing modifications and exchanges of share-based payments. We 
therefore believe that the Board should either scope out purchased instruments or 
should clarify that if the instrument that is subject to the proposed guidance is 
purchased (rather than written) then the issuer should recognize reductions in fair 
value rather than increases. 

We believe that the Board should consider limiting the scope to written instruments 
rather than pursuing a model that requires recognition of a decrease in the fair value 
of a purchased instrument because we believe that the practice issue that the Board 
is addressing is primarily related to modifications or exchanges of warrants (i.e. 
written options) and we have not observed modifications or exchanges of purchased 
instruments to be common transactions. 

We also believe that in modification or exchange transactions that include multiple 
elements, issuers should apply a relative fair value allocation method to allocate the 
change in fair value to the different elements.  

Compensation for Goods or Services 

Question 5: For modifications or exchanges of freestanding equity-classified 
forwards and options that represent compensation for goods or services, are 
the proposed amendments in paragraph 815-40-35-18 and to Topic 718 
necessary to clarify that those transactions are within the scope of Topic 718? 

We believe that the clarification to the scope guidance in ASC 718 is important to 
ensure that an issuer can identify the appropriate guidance to apply to its underlying 
transaction. We believe that the proposed guidance in ASC 815-40-35-18 may not be 
necessary since the guidance in ASC 815-40-35-17(d) is similar.   

Other Modifications That Are Not Related to Financings, 
Compensation for Goods or Services, or Other Exchanges 

Question 6: Do you agree that an issuer should recognize the effect of a 
modification or an exchange of a freestanding equity-classified forward or 
option as a dividend when the substance of the transaction is not related to a 
financing, compensation for goods or services, or exchange transactions 
addressed by other Topics? Why or why not? 

Yes, we agree that the issuer should recognize the effect of a modification or an 
exchange of a freestanding equity-classified forward or option as a dividend when the 
substance of the transaction is not related to a financing, compensation for goods or 
services, or exchange transactions addressed by other Topics. We believe that this 



 

 

 

 

guidance is consistent with the notion that the transactions within its scope are non-
exchange transfers of value to equity holders.  

Transition and Effective Date 

Question 7: Do you agree with the transition provisions, including early 
adoption in an interim period as of the beginning of the fiscal year that includes 
that interim period? If not, what changes do you recommend and why? 

We agree with the transition provisions. 

Question 8: How much time would be necessary to adopt the proposed 
amendments? Would the amount of time needed to apply the proposed 
amendments by entities other than public business entities and public business 
entities that do not meet the definition of a Securities and Exchange 
Commission (SEC) filer be different from the amount of time needed by public 
business entities that meet the SEC filer definition? 

We defer to financial statement preparers to comment on the time needed to 
implement the amendments in the proposed ASU. 

Other Comments 

Amendments to ASC 470-50 

We believe that the proposed guidance ASC 470-50-40-12A and 470-50-40-17A are 
inconsistent with the existing guidance in ASC 470-50. The guidance in 470-50-40-12 
and 470-50-40-17 require consideration of both the amounts paid by the debtor to the 
creditor and the amounts received by the debtor from the creditor, whereas the 
guidance in ASC 470-50-40-12A and 470-50-40-17A only requires consideration of 
increases in fair value that represents amounts paid by debtor to the creditor. 

However, if the Board proceeds with the proposed model under which solely 
increases in fair value are recognized, we believe that the guidance in ASC 470-50-
40-12A should reflect the words (but not a decrease) to be consistent with the 
guidance in ASC 470-50-40-17A. If the Board’s intent is for entities to consider both 
increases and decreases in fair value when performing the “ten percent test” 
described in ASC 470-50-40-10, and to consider only increases in fair value for 
recognition purposes under ASC 470-50-40-17 and 40-18, then we believe this 
distinction should be clearly stated in the guidance. 

**************************** 

We would be pleased to discuss our comments with you. If you have any questions, 
please contact Rahul Gupta, Partner (rahul.gupta@us.gt.com) or Ryan Brady, Partner 
(ryan.brady@us.gt.com). 

Sincerely, 

/s/ Grant Thornton LLP 
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