
 

 
 

 

 
 

 

 

 

GT.COM U.S. member firm of Grant Thornton International Ltd   

 

 

Via Email to director@fasb.org 

 

Re: File Reference No. 2021-007 

 

Dear Ms. Salo: 

Grant Thornton LLP appreciates the opportunity to comment on FASB’s proposed 
Accounting Standards Update (ASU), Disclosure of Supplier Finance Program 
Obligations (Liabilities: Supplier Finance Programs (Subtopic 405-50)). 

We support the Board’s efforts to require additional information about the supplier 
finance programs used by reporting entities to manage their working capital, liquidity, 
and cash flows.    

Our responses to selected questions in the Proposed ASU follow. 

Question 3: Is the proposed scope guidance, including the indicator in 
paragraph 405-50-15-3, understandable and operable, and does it appropriately 
capture the overall population of supplier finance programs? If not, please 
explain why and what alternative would be more appropriate. Please also 
indicate whether any additional indicators should be included in the proposed 
scope guidance and the basis for including those indicators. 

We agree that the guidance in the scope section of the proposed Subtopic 405-50 will 
allow entities to identify the supplier finance programs that are covered by the 
disclosure requirements in the Subtopic. 

Question 4(b): For preparers and practitioners, what are the incremental cost 
and operability concerns with disclosing the rollforward in comparison with the 
cost of disclosing only the outstanding confirmed amount? Please be specific 
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and explain the nature, significance, and frequency (one time or recurring) of 
the incremental cost. 

We believe that the rollforward of obligations will require entities to incur costs, 
although we expect these will generally be one-time costs to put a control process 
around collection and reporting of the data used to present the rollforward. We have 
generally observed that finance providers that help entities implement supplier finance 
programs have developed automated systems which the entities would be able to use 
to help in data collection that is required to prepare the rollforward. 

Question 5: The proposed disclosure guidance allows an entity that uses more 
than one supplier finance program to aggregate disclosures, so long as useful 
information is not obscured by the aggregation of programs with substantially 
different characteristics. Is that proposed disclosure guidance understandable 
and operable or is additional guidance needed to distinguish characteristics 
that would be considered substantially different? If so, please explain what 
information would be useful for investors and other financial statement users to 
differentiate between substantially different supplier finance programs and how 
that information would be used? 

We agree that the proposed disclosure guidance to aggregate disclosures is 
understandable and operable. 

Question 6: Are the proposed disclosure requirements operable and auditable 
in terms of systems, internal controls, or other similar considerations related to 
the required information? If not, please explain which proposed disclosure 
requirements would pose operability or auditability issues and why. 

We agree that the proposed disclosure requirements are operable and auditable. We 
acknowledge that the proposal requires quantitative disclosure of only those 
obligations that have been confirmed as of the end of the reporting period. However, 
we believe that the Board should consider whether, in situations where entity 
discretion is involved in determining which obligations are confirmed or the timing of 
confirmation, entities should be required to disclose information about obligations that 
are eligible to be confirmed in addition to information about confirmed obligations.  

We believe that requiring disclosure of only obligations confirmed as of the reporting 
date could raise questions in practice, including about whether confirmation of an 
obligation (incurred prior to the reporting date) that occurs subsequent to the balance 
sheet date but before financial statements are issued or are available to be issued 
should be considered in disclosing information about supplier finance programs at the 
reporting date.  

Question 7: Would any of the proposed disclosures require special 
consideration for entities other than public business entities? If so, please 
explain which proposed disclosures would require special consideration and 
why. 

We believe that the Board should consider whether a rollforward of obligations in the 
scope of the supplier finance programs should be required for entities that are not 



 

 

 

 

public business entities or whether such entities should only disclose the amount of 
the obligations outstanding at the end of the reporting period, instead of a rollforward.  

We believe that in reaching the decision to require the rollforward disclosure the 
Board should consider paragraph 2.7 of the FASB’s Private Company Decision-
Making Framework, which states that Board generally should consider not requiring 
the disclosure of disaggregated information such as a tabular reconciliation of the 
beginning and ending balances of balance sheet accounts, even if the reconciliation 
provides information that relates to areas such as current and future cash flows and 
borrowings, and other credit obligations, liquidity, or leverage. We believe if the Board 
concludes that a rollforward is required to be presented by entities that are not public 
business entities, the Board should consider expanding its discussion in the basis for 
conclusion about the feedback received from private company users.   

Question 8: Should an entity be required to disclose the outstanding confirmed 
amount and the rollforward of those obligations at each interim reporting 
period, or should it be required to provide such quantitative disclosures only in 
an interim reporting period when, as determined by the entity, a significant 
event or transaction related to the programs has occurred that has a material 
effect on the entity (consistent with the proposed principle in Topic 270, Interim 
Reporting)? Please explain your position. 

We believe that the disclosures should be required in an interim reporting period only 
upon the occurrence of a significant event or transaction related to the programs that 
has a material effect on the entity as discussed in the Board’s November 1, 2021 
proposal on changes to interim disclosure requirements. 

Question 8(b): For preparers and practitioners, would requiring that disclosures 
be provided each interim period (in addition to annual periods) add more cost 
than requiring that disclosures be provided on an interim basis upon the 
occurrence of a significant event or transaction related to the programs that 
has a material effect on the entity? Please be specific and explain the nature, 
significance, and frequency (one time or recurring) of the incremental cost. 

We acknowledge that determining whether a significant event or transaction related to 
the supplier finance programs that has material effect on the entity has occurred in an 
interim reporting period requires judgement and would increase review and 
documentation costs to be incurred by the reporting entity on a recurring basis 
because entities would need to gather information about events and transaction and 
then assess significance and materiality. However, requiring interim quantitative 
disclosures would also add incremental costs, although we expect these will generally 
be one-time costs to implement a process to gather and review such information. 

Question 9: In the period of initial application, should all the proposed 
disclosure requirements be implemented on a retrospective basis for each 
balance sheet date presented? If not, please explain which proposed disclosure 
requirements should be implemented on a prospective basis and why. 

We believe that entities (especially entities that are not public business entities) 
should be allowed a choice to provide the rollforward disclosure on a prospective 



 

 

 

 

basis, since some entities may need to put in processes to gather the rollforward data, 
which if required to be gathered on a retrospective basis may increase the cost and 
complexity of implementation. 

Question 10: How much time would be needed to implement the proposed 
amendments? Should entities other than public business entities be provided 
an additional year to implement the proposed amendments? If so, please 
explain why. 

We believe that entities other than public business entities should be provided an 
additional year to implement the proposed amendments, considering the data 
gathering and process implementation required in preparing the proposed 
disclosures. 

**************************** 

We would be pleased to discuss our comments with you. If you have any questions, 
please contact Rahul Gupta, Partner, Accounting Principles Group, at 312.602.8084 / 
Rahul.Gupta@us.gt.com or Ryan Brady, Partner, Accounting Principles Group, at 
312.602.8741 / Ryan.Brady@us.gt.com. 

Sincerely, 

/s/ Grant Thornton LLP 


