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Via Email to CommentLetters@aicpa-cima.com  

 

Re: Proposed Statement on Standards for Accounting and Review 

Services, Applicability of AR-C Section 70 to Financial Statements 

Prepared as Part of a Consulting Services Engagement 

 

Dear Committee members and staff: 

Grant Thornton LLP appreciates the opportunity to comment on Proposed Statement 

on Standards for Accounting and Review Services (SSARS), Applicability of AR-C 

Section 70 to Financial Statements Prepared as Part of a Consulting Services 

Engagement. Overall, we believe the proposed amendments will effectively clarify that 

client advisory services (CAS) engagements that include financial statement 

preparation are not required to adhere to AR-C section 70. However, we suggest 

certain updates to the proposal to streamline language and provide helpful context to 

users. We respectfully submit our responses to the requests for comment listed in the 

exposure draft for the Committee’s consideration. 

Responses to questions 

Question 1: Do respondents believe that it is in the public interest to explicitly 

exclude financial statements prepared as part of a consulting services 

engagement performed in accordance with CS section 100 from those 

engagements for which AR-C section 70 is required to be applied? Please 

provide your reasons for your position. 

We support the proposed amendments to explicitly exclude financial statement 

preparation services as part of a consulting services engagement performed in 

accordance with CS section 100 from those engagements that require AR-C section 

70 to be applied. CS section 100 emphasizes professional competence, due care, 

planning, supervision, and client communication. As such, we agree with the 
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Committee that CS section 100 provides adequate safeguards to prevent misleading 

stakeholders for CAS practitioners preparing financial statements as part of a 

consulting services engagement. Further, we do not believe excluding CAS 

engagements from the requirements of AR-C section 70 would adversely affect 

quality.  

Question 2: Do respondents believe that the proposed effective date of the 

SSARS is appropriate? If not, why not? 

We believe the proposed effective date of periods ending on or after December 15, 

2026 is reasonable to provide sufficient time for firms to properly implement the 

amended scope of the standard. 

Question 3: Do respondents believe that the proposed revisions to paragraph 

.01 and the introduction of new application paragraph .A4 are appropriate? If 

not, respondents are asked to state their reasons. 

We generally believe that the proposed revisions are reasonably clear and 

appropriate. However, we recommend that the Committee consider the following 

changes / amendments: 

• We are concerned that the amendments to paragraph .01 add redundancy. We 

recommend removing the phrase “although not required” as illustrated below, since 

this sentiment is already noted elsewhere in this paragraph: 

.01 This section applies when an accountant in public practice is engaged to 

prepare financial statements or prospective financial information. Although 

not required, t This section may also be applied, adapted as appropriate in 

the circumstances, to the preparation of other historical financial information. 

This section is not required to be applied, but application is not precluded, 

when an accountant prepares financial statements or prospective financial 

information. 

• Generally, we agree with the proposed addition of paragraph .A4 to discuss why 

CAS engagements differ from attest engagements. However, we do not believe the 

application material in paragraph .A4 provides practitioners with the appropriate 

context for understanding why CAS engagements are not subject to AR-C section 

70. To address this, we recommend discussing the additional requirements that 

CAS practitioners would need to comply with if they voluntarily utilize AR-C section 

70 for their engagements.  

**************************** 

We would be pleased to discuss our comments with you. If you have any questions, 

please contact Jeff Hughes, National Managing Partner of Assurance Quality and 

Risk, at (404) 475-0130 or Jeff.Hughes@us.gt.com.  

Sincerely, 

/s/ Grant Thornton LLP 
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